MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Otwocku. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Otwocku?
Gdzie pójść na lody w Otwocku? AlexRaths
Przeczytaj, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Otwocku. Z całą pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie gorący, słoneczny dzień bez tego orzeźwiającego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Otwocku.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Otwocku?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Otwocku

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Otwocku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Otwocku?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża tak powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy obecne były one jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

Szerszą popularność lody zdobyły jeszcze przed wojną. Sprzedawane były ze specjalnych wózków na ulicach Warszawy, Krakowa, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Powstawały także lodziarnie, które przyciągały tłumy zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na otwock.naszemiasto.pl Nasze Miasto