3 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bc/19/6214e9d503f46_o_large.jpg)
fot. bogumil/123RF
Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!
Wędliny i kiełbasy
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.