W skrócie
Upieczone lub usmażone kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podane na obiad, ale można też zabrać je na lunch do pracy. Wystarczy włożyć je do pełnoziarnistej bułki, zawinąć w tortillę lub wsunąć w przekrojoną pitę z porcją sałatki ze świeżych warzyw i podać jak falafel. Kotlety z ciecierzycy warto połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną lub soczewicą, aby nadać im zwartą konsystencję, która nie będzie rozsypywać się po upieczeniu lub w trakcie smażenia. Masę na chrupiące kotlety z ciecierzycy można także uformować i upiec w beztłuszczowej frytkownicy.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki potrzebne do zrobienia kotletów z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy ze słoika – prosty przepis inspirowany falafelem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej lub 200 g czerwonej soczewicy,
- 250 g ciecierzycy ze słoika,
- 1/2 marchewka,
- 1/2 korzenia pietruszki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 40 g bułki tartej,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 5 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 5 g kminu rzymskiego,
- 5 g kurkumy,
- 5 g mielonej słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne.
Jak przygotować kotlety z ciecierzycy?
- Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną lub soczewicę należy odcedzić z nadmiaru wody i włożyć do szerokiej szklanej miski.
- Następnie należy ciecierzycę odcedzić z aquafaby, przepłukać i wsypać do kaszy jaglanej lub soczewicy. Oba składniki należy zblendować na gładką masę z nieznacznie widocznymi kawałkami strączków.
- Marchewkę i korzeń pietruszki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę i czosnek należy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zeszklenie na rozgrzanej patelni na łyżce oleju rzepakowego.
- Do cebuli należy dodać startą marchewkę z korzeniem pietruszki.
- Następnie należy doprawić zawartość patelni solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem, kurkumą i pieprzu cayenne i całość smażyć, do momentu aż cebula się zarumieni, a zapach przypraw będzie wyrazisty.
- Do ciecierzycy i kaszy jaglanej lub soczewicy należy dodać zarumienioną cebulę z czosnkiem i następnie dokładnie zblendować.
- Do powstałej masy trzeba dodać jajko, 10 g bułki tartej i dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi dłońmi należy formować jednakowej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczać. Kotlety z ciecierzycy należy obtoczyć w bułce tartej i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Domowe kotlety z ciecierzycy należy posmarować z wierzchu olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez 15 minut.
Smażone kotlety z ciecierzycy
Usmażone kotlety z ciecierzycy smakiem będą przypominać falafela. Aby kotlety z ciecierzycy były chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku należy smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem sięgającym do połowy wysokości kotlecików. Gdy się zarumienią, można obrócić je na drugą stronę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?